Ez lehet, hogy a legnehezebb kérdés, hiszen akár évtizedekre is velünk maradnak kő burkolataink vagy berendezési tárgyaink, hosszú élettartamuknak köszönhetően.

Rengeteg fajta kő kapható, a színpaletta összes árnyalatában, többféle kőanyagból, pl. mészkő, márvány, gránit, palakő, homokkő, kvarcit, hogy csak a legismertebb fajtákat soroljuk.

A nagy kínálat sokszor megnehezíti a döntést, így segítségül összeszedtünk pár fontos szempontot, amit érdemes ennek kapcsán végiggondolni.

Kültérbe vagy beltérbe szeretnénk a követ?
>Fagyállóság miatt fontos szempont, nem minden kő fagyálló!

Milyen a környezet stílusa?
>Minimalista, rusztikus, klasszikus, stb.-stb. A kő belesímuljon a környezetébe vagy feltűnő legyen?

Milyen a környezet színvilága?

Mennyire fontos a könnyű tisztántartás?
>Bevállaljuk a fényes feketét vagy fehéret? Boldogulunk a rusztikus felületekkel?

A kő választásnál megkerülhetetlen, hogy a kövek felületével is foglalkozzunk. Ez nemcsak funkcionálisan (pl. csúszásmentes-e) hanem megjelenésében is sokat számít. Ugyanaz a kő különböző felülettel máshogy nézhet ki, egy fekete gránit fényezetten mélyfekete, jól illik a klasszikus vagy hivatalos környezetbe, ugyanaz a fekete gránit mattcsiszolt felülettel szürkés árnyalatot vesz fel, modern, minimalista környezetben is nagyon mutatós, alkalmazható.  Vagy egy hagyományos bézs színű mészkő homokszórtan akár fehér is lehet.

Ha szeretne többet olvasni a kövek felületi megmunkálásáról ebben a blogcikkben megteheti.