Magyarország éghajlati viszonyainak megfelelően nagyon sok a fagyciklus egy-egy télen, tehát minden anyag sokszor megfagy és kiolvad, ez erősebben igénybe veszi a felületeket, anyagokat, mintha csak ősz végén megfagyna és tavasszal kiengedne, ezért erre fokozott figyelmet kell fordítanunk!

A gyártás során télen, nagy hidegben kissé hátráltat minket az időjárás, hiszen a köveket nagyrészt vizes technológiával dolgozzuk fel. Azonban a legnaygobb hidegeket kivéve erre is tudunk megoldást, a víz folyamatos áramoltatásával és a rendszer napi víztelenítésével. Extrém hidegben ahol csak lehet száraz technológiával folytatjuk a feldolgozást.
Kültérre mindenképpen fagyálló követ kell választani, és fagyálló segédanyagokat, fagyálló vagy száraz technológiát kell használni hozzá.

A ragasztott technológia főbb igénye kültéren:
(terasz és falburkolatok, medence körüli burkolatok, szegélyek, fedkövek)


Nyáron, másodfokú hőségriasztás idején a ragasztásos technológiát tanácsos halasztani vagy a késő délutáni órákra időzíteni. A túlmelegedett fogadófelülettől és a túl nagy sugárzó hőtől a ragasztó megéghet, szerkezete és ezáltal funkciója károsodhat!
Kültéren a fagy beálltával késő ősztől tavaszig csak akkor lehet ragasztott technológiával munkát végezni ha a fogadófelület hőmérséklete +5°C alá nem süllyed.
Hideg időben (nappal 10°C alatt) ajánlatos a gyorskötő ragasztók használata.
Festett vagy zsírosan szennyeződött fogadófelület esetén tapadóhíd használata javasolt, mely ugyan egy kevés plusz költséget jelent, de nagyon megéri, megkíméli a megrendelőt a későbbi bosszúságoktól.
A száraz technológiás munkálatok főbb igénye kültéren:
Télen-nyáron végezhető száraz technológiás munka, az időjárás kevésbé befolyásolja. Természetesen szakadó esóő és hó kivételével. Vízszintes felületeknél az ágyazóanyagok nem lehetnek túl vizesek helyezéskor, illetve függőleges felületeknél sem lehet túl viizes a fogadófelület, negatív oldalról (hátulról) egyáltalán nem lehet átázva!
Ilyen például a zúzalékágyazatra rakott térburkolatok készítése, szerelt (kapcsozott) burkolatok készítése.


Tipp:
Kültéren a vízszintes burkolatoknál ajánlott csúszásmentes vagy kevésbé csúszós felületek választása.
Fényezett helyett ajánlott tehát a matt vagy érdesített felületek előnyben részísítése.
Ilyen lehet a homokszórt, kefés antikolt, koptatott antikolt, stokkolt (szemcsézett), stb.felület.
Ezeket az általános felületi kialakításokat hasonló nevű blogcikkünkben megtalálja.